SEO

Canonical URL Nedir? Ne İşe Yarar?

Canonical URL, arama motoru optimizasyonu sağlamak ve kopya içeriğe düşmemek için kullanılan bir etikettir. Kısaca arama motoru dostu URL yapısı olarak özetlenebilmektedir. Büyüyen ve birden fazla sayfa/içeriğe sahip olan web sitelerinde arama motorunda görülmesi hedeflenen URL yapısını belirlemek amacıyla kullanılır.

İlk defa bu kavramla karşılaşanlar için karışık bir konu haline gelse de uzun yıllardır sektörde kullanılan bir etiket yapısıdır. Sabit birkaç etiketleme yöntemi ile URL sorunlarının üstesinden gelebilmek mümkündür Peki Canonical URL nedir, nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır?

Canonical url önesinde URL Nedir? öğrenmek isterseniz hemen tıklayın!

Canonical Url

Canonical URL Nedir?

Kısaca Canonical URL nedir sorusuna yanıt bularak önce bu etiketin mantığını anlamak gerekir. Kimi web sitelerinde çok sayıda kategori, hizmet ve beraberinde blog sayfaları bulunmaktadır. Her içerik için ayrı bir URL üretilir. Fakat sayısı artan bu URL yapılarının ileride çakışması duplicate content olması yani kopya içeriğe dönüşme ihtimali bulunmaktadır.

Diğer İçerik Konumuz: İç Optimizasyon ile Web Sitenizin Potansiyelini Ortaya Çıkarın!

Kopya içerikler web sitesine zarar verebilecek en önemli unsurların başında yer alır. Arama motorunda sıralama almayı zorlaştıran bir yapıya sahiptir. Diğer taraftan arama motoru botları da birden fazla oluşturulmuş olan bu sayfalardan hangisini tarayıp indekse alacağı konusunda kafa karışıklığı yaşar. İşte tam da bu noktada Canonical URL yapıları devreye girmektedir!

Var olan sayfalar arasında hangi URL yapısının taranması, öne çıkarılması gerektiğini belirleyen ve baskın olarak kabul edilmesi gereken URL yapısını belirten etiketlere Canonical URL denir. Bu etiketler sayesinde arama motoru ile uyumlu URL yapıları saptanmaktadır. Kopya içerik olan sayfaların önüne geçmekle birlikte trafik gelmesi hedeflenen sayfalar da belirlenir.

Örneğin; bir web sitesinde kategori sayfası olarak ‘ekonomi haberleri’ belirlendiğini düşünelim. Farklı blog ve sayfalarda da ‘ekonomi haber’ kelimesinden trafik alındığını var sayalım. Burada arama motoru botlarının kafası karışacak ve anahtar kelimeye bağlı olarak hangi URL yapısını öne çıkaracağını belirleyemeyecektir. Bu gibi durumlarda asıl sayfayı belirlemek için Canonical URL etiketleri kullanılacaktır.

Canonical URL Yapısına Örnek

Kullanılacak Canonical URL ile birlikte:

  • Asıl trafiğin gelmesi istenen sayfa belirlenecek,
  • Arama motorunda sabit URL görülmesi sağlanacak,
  • İçeriklerin kopya içeriğe düşmesinin önünce geçilecek,
  • Karmaşık ve çok sayıdaki URL yapılarının ayıklanması sağlanacaktır.

Canonical URL Neden Kullanılır?

Senelerdir SEO çalışmaları kapsamında ele alınan bu URL yapılarını kullanmak neredeyse zorunlu bir hale gelmiştir. Çünkü artan sayfa sayıları web sitenin hangi alanda indeks alacağı konusunda problem yaratacaktır. Bununla birlikte hem kullanıcı deneyimi hem de arama motoru botlarının taramaları olumsuz etkilenmektedir.

Daha önce verilen örnekten hareketle ilerlemek gerekirse aynı anda hem ekonomi haberleri hem de ekonomi haber sayfasına ayrı ayrı trafik paylaştırılırsa sıralama almak zorlaşır. Burada hedeflenen eğer kategoriyse bu sayfanın URL yapısı öne çıkarılmalıdır. Aksi takdirde site kendi içerisindeki diğer bir URL yani sayfa ile yarışa girmek zorunda kalır. Aynı şekilde arama motoru var olan diğer sayfayı da görmek istemez.

Sadece arama motoru botları adına değil, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve sayfanın akılda kalıcılığını sağlamak adına da gereklidir. Çünkü kullanıcılar karışık URL yapılarından hoşlanmaz. Sade, akılda kalan ve doğrudan amaca hizmet eden URL yapıları daha anlamlı olacaktır. Örneğin:

  • www.example.com
  • example.com/home.asp
  • http://www.example.com
  • https://www.example.com

gibi farklı görünümlerden bahsedilebilir.

Her bir görünüm kullanıcı adına anlam ifade etmeyecektir. Akılda kalmayı mümkün kılan ve deneyimi iyileştiren linkleri hedeflemek, bu linkleri asıl URL olarak belirlemek önem arz edecektir.

Canonical URL Nerede Kullanılır?

Canonical URL eklemek için birden fazla yöntem bulunmakla birlikte en yaygın olan HTML içerisinde yerleştirmektir. Bunun dışında:

  • Rel=’’canonical’’ link elementi ile tercih edilen URL yapısını göstermek,
  • Site haritasında içerik için hedeflenen URL yapısını belirtmek,
  • Canonical olmayan linkler için 301 yönlendirmelerinde bulunmak,
  • Google Search Console yardımı ile alan adını belirtmek,
  • http başlık alanında canonical linkler belirtmek,
  • Canonical linkler için http yerine https tercih etmek de yöntemler arasındadır.

Kesin olarak bir canonical URL belirlenmesi gerekir aksi takdirde Google başta olmak üzere arama motorları rastgele ve kendine göre hareket edecektir.

Canonical URL’nin HTML İçerisinde Belirlenmesi

Ciddi bir uzmanlık bilgisi söz konusu olmasa da bazı temel adımlarla canonical URL etiketinin HTML içerisine eklenmesi oldukça basittir. Öncelikle sabit ve en genel canonical URL etiketi şu şekildedir:

<link rel=”canonical” href=”https://seohizmetifiyatlari.com/kategori”/>

Belirtilen bu etiketi yerleştirmek için kaynak kodlarının bulunduğu HTML dosyasına erişmelisiniz. Dosyaya giriş yaptıktan sonra <head> kodlarının arasına bu etiketi yerleştirmeniz gerekecektir. (Elbette kategori ismi bölümünü yani hedeflenen URL kısmını netleştirdikten sonra)

Genellikle kodu yerleştirmeniz gereken alan ise şu şekildedir:

<html>

<head> (Tarayıcı ve Google SEO kriterlerinin eklendiği alan)

<— Canonical bu alana eklenmektedir. —>

</head>

<body>

(Görsel olarak görünen içeriklerin eklendiği alan)

</body>

</html>

Belirtilen bu bölgeye etiketi yerleştirdiğiniz an URL devreye girecektir.

Yaygın Canonical URL Hataları ve Çözümleri

Canonical URL hataları sektörde sık sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Ele alınabilecek bazı hatalar ve çözümleri ise şu şekildedir:

Hata 1: Mutlak/ Kesin URL Yapılarının Belirlenmemesi (Göreli URL Kullanımı)

Göreli URL yapıları net bir yol içermeyen, dolaylı ve aşamalı bir ilerlemeye sahip olan yapılardır. Kodlama sırasında genellikle bu yapılar ‘images/bilgisayar.png’ gibi bir ifadeye sahip olurlar. Burada resimler dizinine oradan bilgisayar fotoğrafına git gibi aşamalı bir yol mevcuttur. Halbuki ‘https:…’ şeklinde başlayan yapılar mutlak URL yapılarıdır. Ve bu tarz yapıların kullanılması gerekir.

Çözüm:

Canonical URL etiketini yerleştirirken https:// şeklinde tam URL hedeflemelisiniz. Daha önce de gösterildiği üzere:

<link rel=”canonical” href=”https://seohizmetifiyatlari.com/kategori”/>

Etiketinde tam URL yapısı belirtilmiş olup mutlak URL yapısı oluşturulmuştur.

Hata 2: Yanlış Oluşturulan ve Birden Fazla Olan Etiketler

Canonical URL etiketleri fazla ya da yanlış kullanıldığında da problemler yaratabilir. Arama botlarının kafasını karıştırabileceği gibi takibi yapmakta zorlanabilirsiniz. Bundan dolayı hedeflenen trafiklerin alınması zorlaşacaktır.

Çözümü:

SEO eklentilerine bağlı olarak bu etiket ortaya çıkabilmektedir. Eklenti web sitede kullanılmaya başlandıktan sonra olası değişikliklerini site üzerinde gözlemlemeli, ekstra etiketi varsa bunu silmelisiniz. Kontrollü olacak şekilde etiketler eklemeli tüm sayfalar için bu yöntemi kullanmamalısınız.

Hata 3: Hem Kategori Hem de Blog Sayfalarının Yönlendirilmesi

Benzer kategoriye sahip olan ya da kategori/blog sayfası benzerliği yaşanan durumlarda arama ve indekslemenin nerede olacağı kafa karıştırır. Eğer benzer olan bu tarz bir durumda kategori sayfanızdan blog sayfanıza yönlendirme yaparsanız ya da birebir aynı metin kullanırsanız olumsuz etkilenirsiniz.

Çözümü:

Kategori ya da blog sayfası arasında seçim yapmalı asıl trafiği hangisinin çekeceğine karar vermelisiniz. Daha sonra yönlendirmeyi bu alana yaparak sabit bir URL yapısı belirlemelisiniz. Eğer her iki sayfada trafik alsın istiyorsanız kategorilerde kendine referans verecek bir etiket kullanmalı ya da hiç kullanmamalısınız.

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz:

Leave a Comment

Back to top button

Sign Up for Our Newsletter

Want to be trendy? Subscribe to our blog and be the first to get the hottest news from all over the world!

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.

Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.