SEO

SEO Nedir?

SEO Nedir? – Arama Motorlarında Öne Çık, SEO ile Fark Yarat!

SEO optimizasyonu; web sitenin teknik, iç ve dış çalışmalar ile arama motoruna optimize edilmesidir. Firmaların uygun tema ve işlemler sonunda arama motorunda sıralama edinmesi gerekir. Gerek trafik çekmek gerekse e-ticaret alanında satış yapmak adına bahsi geçen bu optimizasyonları sağlamak gerekir. Aksi takdirde rakipleri geçerek sıralama almak mümkün olmaz.

Günümüzde milyarlarca web sitesi internet dünyasında aktif olarak bulunur. Fakat her sitenin ortaya koyduğu trafik ve dönüşüm oranı bir değildir. Peki bu değişimin sebebi nedir? Tahmin edeceğiniz üzere sitede yapılan çalışmalar etkilidir. Özellikle trafiği etkileyen en önemli aşama SEO çalışmalarıdır. Bu çalışmalar sayesinde siz de web site trafiğinizi arttırabilir, müşteri kazanabilirsiniz.

SEO Açılımı Nedir?

Kısaca SEO açılımı ile konuya giriş yapmak gerekirse Search Engine Optimization kelimesinden üretilmiştir. Türkçe karşılığı ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ olarak karşımıza çıkmaktadır. Arama motoru (Başta Google olmak üzere YaHoo, Bing vs.) sıralamasını etkilemek, uygun değişimler ile web siteyi öne çıkarma işlemlerini içermektedir.

Arama motoru optimizasyonu her site için gereklidir. Çünkü gerekli işlemlerin yapılmasıyla ancak site hem kullanıcı dostu olabilmekte hem de trafik çekebilmektedir. Aksi takdirde web sitedeki hatalar kullanıcıların sitenizden hemen çıkmasına ya da alışveriş yapmamasına neden olur. Elbette SEO’nun önemi bununla da sınırlı değildir.

SEO Neden Önemli? Neden SEO'ya Yatırım Yapmalısınız?

İlk etapta SEO nedir konusu size yeteri kadar önemi hakkında vurgu yapmıyor olabilir. Özellikle daha önce SEO hizmeti almadıysanız masraflı bile bulabilirsiniz. Halbuki önemine dair bilgi edindiğiniz takdirde web site sağlığı için ne kadar gerekli olduğunu görebilirsiniz. Gelin birlikte SEO’nun önemine göz atalım.

  • Trafiğinizi Arttırır: Web sitenizde gerekli iç ve dış SEO çalışmaları yapıldığında trafiğin artmaması için bir sebep bulunmaz. Özellikle sitenizin temasını da SEO’ya uygun seçerek başlarsanız ileride trafiklerinizi ciddi anlamda yükseltebilirsiniz.
  • Satış Sağlar: Her ne kadar sektörde SEO denildiğinde akla ilk olarak trafik gelse de SEO’nun e-ticaret alanında da etkileri bulunur. E-ticaret hizmeti sunan firmaların satışlarını arttırma, müşteriyi ikna etme ve sitede tutma gibi hedefleri SEO ile gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sıralamada Yükselmenize Neden Olur: Arama motorlarında alt sıralarda yer alan web siteniz çoğu zaman kullanıcı tarafından fark edilmez. Kullanıcının web sitenize girebilmesi ve markanızı tanıması için sıralama gereklidir. Kalıcı ve uzun süreli sıralama almanın yolu şüphesiz arama motoru optimizasyonundan geçer.
  • Marka Bilinirliği Sağlar: Daha önce bahsedilen trafik, sıralama gibi sebeplerden dolayı markanızı bilmeyen kullanıcılara erişmeniz kolay olur. Marka değerinizi arttıracak bilinirliği bu şekilde elde edebilirsiniz. Geniş kitlelere ulaşabilir, markanızı akılda kalıcı hale getirebilirsiniz.
  • Sektörde Öncü Olursunuz: Güçlü sektörlerde rakipleri geçmek kişisel çabalar ile mümkün olmayabilir. Yanlış optimizasyon ile bu durum imkânsız hale bile gelmektedir. Eğer rakiplerinizi geride bırakarak sektörde öncü olmayı hedefliyorsanız mutlaka SEO ajansı ile çalışmalısınız.

Tüm bunların sonucunda neden SEO’ya yatırım yapmalısınız sorusuna cevap bulabilirsiniz. Doğru yatırım bütçesi ve ajans sayesinde web sitenizi daha iyi hale getirebilirsiniz.

SERP'in İnceliklerini Anlamak, SEO'da Üstünlük Sağlar

İlk etapta SEO anlamı nedir diye bakıldığında optimizasyon hakkında net bir fikir sahibi olmayabilirsiniz. Aynı zamanda belirtilen alanlarda değişim yapmanıza rağmen tam olarak dönüş de elde edemiyor olabilirsiniz. Bu aşamada aslında çok temel ve etkili bir yöntem bulunmaktadır. Üstelik ücretsiz bir şekilde SERP analizi yapacağınızdan maliyetinizi de düşürecektir.

Serp inceliklerini anlamak

SEO ajansları tarafından da dikkat edilen bir konu olan SERP sonuçları, bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan alternatifleri temsil eder. Arama motorunda yer alan bu sonuçlarda özellikle rakiplerinizi görebilir, içerikleri analiz ederek kendi sitenizde güncellemeler yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Diyelim ki Ankara’da eğitim veren özel bir kurumsunuz. Arama motoruna ‘Ankara özel okul’ yazdığınızda karşınıza çıkan tüm sonuçlar SERP analizidir. İlk üç sırada (reklamsız) çıkan siteler sizin temel hedefleriniz, rakiplerinizdir. Rakiplerinizin içeriklerine göz atabilir başlıklarını nasıl ele aldığını analiz edebilirsiniz. Sitenizde varsa içeriğinizi buna göre güncelleyebilir ya da sıfırdan içerik üreterek etkili SEO yapma imkânı yakalayabilirsiniz.

Özellikle içeriklerinizde ‘kullanıcı beklentisine’ önem vermelisiniz. Kullanıcıya nasıl fayda sağlayacağınız, etkileyeceğinizi düşünerek içerik üretmeniz gerekir. Böylece kullanıcı deneyimi ortaya çıkacak ve rakiplerinize kıyasla daha fazla tercih edileceksiniz.

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama motorlarının çalışma sistemini anlamak SERP sonuçlarını analiz etme ve SEO çalışmalarında önem arz etmektedir. Genel itibari ile üç aşamalı bir çalışma sistem bulunmaktadır:

  • Tarama: Arama motorlarının sahip olduğu botlar bulunmaktadır. Crawl ya da siper adı verilen bu botlar siteye gider ve sitede dikkate alınması istenen tüm linkler ve içerikler algılanır. Algılanan bu bilgiler daha sonra arama motorunun veri tabanına yollanır.
  • Dizine Ekleme: Her arama motorunun bir kitap gibi içerisindekiler bölümü bulunur. Her bir bölüm dizine benzetilir ve dizin olarak adlandırılır. Dizinlere özel olarak toplanan veriler kayıt edilerek burada depolanır.
  • Sıralama: Dizine eklenen veriler kendi içerisinde değerlendirilerek diğer sitelerle kıyaslanmaktadır. Örneğin bir sayfanın aldığı ve verdiği linklerin kalitesi, içeriğin durumuna göre puan verilir. Yüksek puandan düşük puana göre sıralama yapılarak sayfaların listelenmesi sağlanır. SERP sonuçlarındaki sıralamalar bu şekilde oluşur.

SEO Nasıl Yapılır?

Genel anlamda SEO optimizasyonu konusunda fikir sahibi edinen bireylerin sıradaki sorusu SEO nasıl yapılır yönünde gelmektedir. Arama motoru optimizasyonu yapmadan önce bu aşamaların üçe ayrıldığını bilmelisiniz. Her bir bölümde ayrı çalışmalar yapılarak web sitenin sağlığı iyileştirilmeye çalışılır.

Teknik SEO Nedir?

İşini seo ile nasıl büyütürsün?Teknik SEO genellikle okuyucuların/kitlenin doğrudan fark edemediği arka plandaki işlemleri kapsamaktadır. Site hızını arttırma, kullanıcı deneyimini geliştirmek için yapılan işlemler bunlara örnektir. Diğer taraftan tasarımların gerçekleştirilmesi, dönüşümleri sağlamak amacıyla kurulan tüm eklentiler de buraya dahildir.

Diğer işlemlere nazaran teknik SEO çalışmaları çok daha kapsamlıdır ve bilgi gerektirir. Kişisel anlamda yapılacak işlemler burada yetersiz kalabileceğinden bizzat ajans desteği almak gerekir. Sitede teknik SEO yapılmazsa diğer tüm işlemler yetersiz kalacağından önem arz eden bir alandır.

Site İçi Optimizasyon Nedir?

Web sitenizde yer alan tüm içerikler birbirini destekleyecek ve engel olmayacak şekilde oluşturulmalıdır. İç SEO çalışmaları sırasında özellikle desteklemek adına bağlantılar birbirine verilmektedir. Örneğin, SEO anahtar kelimeli ana yazıya ‘Blog sitesinde SEO nasıl yapılır?’ konulu yazıdan link verilmesi iç SEO için bir örnektir.

Site içerisinde doğru bağlantı şablonları oluşturmak linkleme adına sitenizi güçlü kılar. Google botları sitenize geldiğinde yazılarınız arasında tarama yaparak daha kolay indekslenmesini sağlamaktadır. Yalnız iç SEO sadece içerik ile alakalı değildir, siteye dair diğer tüm işlemleri de içermektedir.

Site Dışı Optimizasyon Nedir?

Adından da anlaşıldığı üzere site dışı SEO, web sitenizin dışından yapacağınız müdahaleleri içermektedir. Bundan dolayı akla ilk olarak backlinkler gelmektedir. Backlink ile birlikte sitenizi güçlü domaine sahip diğer web sitelerle destekleyebilirsiniz. Arama motoru burada sitenizin otoriter ve güvenilir olduğu algısını kazanarak sıralamanızı daha yukarı çekecektir.

Günümüzde tanıtım yazıları, forum sitelerinde yönlendirme bağlantıları ile backlink verebilirsiniz. Ancak bu linklemeleri yaparken alakalı sitelerden link almaya özen göstermelisiniz. Rakiplerinizin link aldığı siteleri tercih etmeniz ekstra fayda sağlar. Diğer taraftan kısa sürede çok sayıda link almamalı, ihtiyaca göre hareket etmelisiniz.

İşimi SEO ile Nasıl Büyütebilirim?

SEO yaparak işinizi geliştirebileceğinizi bilmelisiniz. Çünkü arama motoru optimizasyonu yaparak işlerini online sisteme taşıyan bireyler yeni kitlelere erişebilmektedir. Normal şartlarda ticaret yapan bir firmaysanız online sisteme girmemeniz büyük hata olacaktır. Online ticaret ile tanışmak için web site kurmanız ise tek başına yetersiz kalacaktır.

Günümüzde milyonlarca marka artık internet ortamında yer alarak hedef kitlesine daha fazla erişmeye çalışmaktadır. Bunun için markanıza uygun bir web sitesi açmanız gerekir. Site kurulumu yaptıktan sonra ise temel SEO işlemlerini yapmalı sonrasında kitlenizi büyütmelisiniz.

SEO işlemlerini yaptıktan sonra düzenli içerik girişleri ile birlikte web sitenize trafik çekersiniz. Trafik ile gelen kullanıcıları optimizasyonlar ile alışveriş yapmaya itebilirsiniz. Böylece fiziksel satış kadar online sistemde de satış yaparak markanızı, işinizi bir adım öteye taşırsınız. Üstelik rakiplerinizin önüne geçerek sektörde öncü olma fırsatını da yakalayabilirsiniz.

SEO Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kişisel anlamda SEO yapmak bir döneme kadar mümkün olabilse de özellikle kurumsal firmaların bir uzman ile çalışması gerekir. SEO optimizasyonu yaparken markanızın diğer işlemleri ile ilgilenmeniz gerekebilir. Bu durumda bir uzman seçiminde bulunmanızda fayda vardır. Peki seçim yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle seçeceğiniz kişinin bu alanda tecrübesi olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle bulunduğunuz sektörde çalışma yaptığı firmalara yönelik örnekleri olması size de katkı sağlayacaktır. Ancak birebir sektörünüze uygunluğu bulunmasa da önceki çalışmalarına kıyasla seçim yapabilirsiniz.

Diğer taraftan uzmanın güncelliğe dikkat etmesine özen gösterin. Çünkü SEO çalışmaları yıllar değil aylar içerisinde bile değişebilir bir formata sahiptir. Eğer yeniliği takip eden bir uzmanla çalışmazsanız siteniz zaman içerisinde yüklemeyebilir. Bu yüzden güncellik konusunda dikkatli olan uzman seçmeniz de fayda var.

Son olarak iletişim kurabileceğiniz, merak ettiklerinizi sorabileceğiniz ya da size belirli sürelerde rapor sunacak bir uzman seçmekte fayda var. SEO uzmanı bu aşamada gösterdiği davranışlar ile markanızı geliştirmek kadar sizlerin de merak ettiklerini gidereceği için süreci sağlıklı yürütecektir.

SEO Ajansı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Var olan SEO ajansları arasında seçim yaparken yine göz önünde bulundurabileceğiniz çeşitli unsurlar söz konusudur. SEO ajansı seçiminde:

  • Ajansın tecrübesi ve uygulamaları,
  • Sektör içerisinde bilinirliği,
  • SEO ücretleri,
  • Sitenize dair yaptığı analizler ve dönüşleri,
  • İletişim gücü,
  • Raporlaştırma ve veri sunma durumu,
  • Varsa sektörünüzde önceki çalışma örneklerine göre dikkat edebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra ortada web siteniz yoksa aynı zamanda web site tasarımı yapan ya da SEO kadar Google ADS reklamları vermek istiyorsanız bu alanda da hizmet veren genel bir dijital ajans seçebilirsiniz.

 

Leave a Comment

Back to top button

Sign Up for Our Newsletter

Want to be trendy? Subscribe to our blog and be the first to get the hottest news from all over the world!

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.

Our site uses cookies to improve your browsing experience and provide you with personalized content. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.